Mathias Joostens

Kluisbaaan 1 op Einhoven in Zoersel is het geboortehuis van Mathias Joostens (1767-1830). Er werd een gedenkplaat aangebracht op 1 juni 1980.


©Vlaamse Gemeenschap

In Antwerpen verwierf Mathias Joostens een fortuin door handel en speculatie. Het inspireerde Hendrik Consciënce tot het schrijven van "Eene nul te veel" (1872), het verhaal van de arme hovenierszoon, die het aan een vergissing, het schrijven van 'eene nul te veel' in een handelsbrief, te danken had dat hij Kaatje als bruid naar het altaar mocht leiden en een schatrijk koopman werd.


Mathias Joostens werd stamvader van een aantal grote figuren uit de politiek, de handel en de liefdadigheid.
Robert Joostens, achterkleinzoon van Mathias Joostens, liet een behoorlijke som na aan de stad Antwerpen en aan het Bestuur van de Burgerlijke Godshuizen. Hiermee konden ze in Zoersel het "Gesticht Joostens" bouwen voor de opvang van tuberculosepatiënten. Weduwe Florent Joostens, moeder van Robert Joostens, legde op 20 augustus 1903 de eerste steen van Verpleegtehuis Joostens. Door de vermindering van het aantal tuberculosepatiënten werd het in 1962 gesloten. De instelling werd toen omgevormd tot een verpleegtehuis voor dementerende bejaarden. Het woon- en zorgcentrum ZNA Joostens doet baanbrekend werk in de begeleiding van dementerenden.


©Vlaamse Gemeenschap

De Conscienceroute fietst voorbij het geboortehuis van Mathias Joostens.