Vliegveld Malle-Zoersel

In het oosten van het gehucht Einhoven, ligt op de grens van Zoersel en Oostmalle het Vliegveld (vliegplein) van Malle-Zoersel.

Het Vliegveld van Malle-Zoersel werd aangelegd in de periode 1952-55 als reserve NAVO vliegveld op gronden die toen vooral voor de bosbouw gebruikt werden. Als operationeel vliegveld heeft het nooit dienst gedaan.
De totale oppervlakte van gans het domein is ongeveer 200 ha waarvan meer dan 90% op het grondgebied van Oostmalle gelegen is.

De toekomst van het vliegveld was dikwijls onderwerp van discussie. Militaire en burgelijke instanties ontvouwden regelmatig plannen met nieuwe bestemmingen voor het vliegveld. Meermaals werd de verhuis van het vliegveld van Deurne naar Malle op de agenda geplaatst. Telkens stuitten deze plannen op hevig verzet van de lokale instanties en de plaatselijke bevolking en werden deze plannen telkens zonder gevolg geklasseerd.

De Luchtkadetten hebben het vliegveld gedurende meer dan 45 jaar intensief voor de opleiding van zweefvliegpiloten gebruikt maar in 2007 werden deze activiteiten naar Bertrix verplaatst.
In 1973 werd de Aero Para Club der Kempen (APCK) opgericht door 2 luchtvaartenthousiasten (F. Van der Heyden en G. Truyens) en heeft op het vliegveld steeds zijn thuisbasis gehad.
De Koninklijke Antwerpse Zweefclub Meeuw (KAZM) is sinds 1987 gevestigd op het vliegveld. Elk weekend van begin maart tot eind oktober, en telkens wanneer het weer het toelaat, gaan de zweefvliegers de lucht in.

Tijdens de week wordt het terrein regelmatig voor de organisatie van militaire oefeningen ter beschikking gesteld en wordt de taxibaan voor testritten met voertuigen gebruikt.
Het domein staat onder toezicht van het Militair Commando van de Provincie Antwerpen. Zonder een speciale toelating is de toegang tot het terrein verboden.
De parking vooraan het gebied is wel toegankelijk. Deze kan bereikt worden via de baan Oostmalle – Wechelderzande (Heihuizen), vanuit Oostmalle ongeveer na 3 km een zandweg rechts nemen (aan bord 'Aero Para Club').

Het vliegveld van Malle-Zoersel is ook een uniek natuurgebied is. Rondom het grauwe beton van de startbaan vinden we een fauna en flora die we enkel terug vinden in de andere grote heidegebieden van de provincie Antwerpen (Kalmthoutse en Mechelse Heide).

Elk jaar in februari wordt in de natuurlijke zandbakken van het vliegveld de internationale sluitingsprijs cyclocross gereden.

Elk jaar organiseert de Aero Para Club der Kempen een Fly-In op het vliegveld. Naast luchtdopen, initiatievluchten, zweefvliegen, helivluchten ...is er ook WOII re-enactment.

 

 

Foto EBZR

Links

Aero Para Club der Kempen
De Koninklijke Antwerpse Zweefclub Meeuw
Sluitingsprijs cyclocross

Video

Photoflying days 2012